Αφράτοι, χιονάτοι, μοσχομυριστοί κουραμπιέδες από τα χεράκια της προγιαγιάς Άννας - Απίθανα Νηπιάκια 4ο & 6ο Τμήματα

Χριστούγεννα δίχως όμορφες μυρωδιές, γεύσεις  και αρώματα δε γίνεται. Λίγες μέρες πριν τις γιορτές όλες οι νοικοκυρές φτιάχνουν πεντανόστιμα χριστουγεννιάτικα γλυκά και όλα τα σπιτικά μοσχοβολούν από μυρωδιές και αρώματα.  Αχνιστοί και χιονάτοι κουραμπιέδες, τραγανά μελομακάρονα, μπακλαβάδες, βασιλόπιτες έχουν την τιμητική τους!

Σήμερα έχουμε καλεσμένη τη προγιαγιά του Κωνσταντίνου, την κυρία Άννα για μας βοηθήσει να φτιάξουμε τους πιο νόστιμους χριστουγεννιάτικους κουραμπιέδες!


Έρχονται Χριστούγεννα,

χτυπούν οι Καμπανίτσες

κι ήρθε η ώρα να φτιάξουμε

πολύ γλυκές μπουκίτσες.


Κουραμπιεδάκια λέγονται

και είναι στρουμπουλά,

σε ότι σχέδιο θέλετε

φεγγάρι, αστέρι ή καρδιά.


Τα βγάζουμε απ' το φουρνο

ζεστά, βουτυρωμένα,

ρίχνουμε και άχνη ζάχαρη

να είναι χιονισμένα.


Καλά Χριστούγεννα

Καλή Πρωτοχρονιά

υγεία να έχουμε

να φτιάχνουμε γλυκά.

Πηγη: Κουραμπιέδες από το Ημερολόγιο ενός μικρού Σεφ

Μέχρι να έρθει η ώρα να υποδεχτούμε τη γιαγιά διαβάσαμε την υπέροχη και διασκεδαστική χριστουγεννιάτικη ιστορία: "Για όλα φταίει ο κουραμπιές" της κ. Τασούλας Τσιλιμένη.

"Η γιαγιά Αγαθή περιμένει τα εγγόνια της για να κάνουν Πρωτοχρονιά μαζί. Έτσι  από το πρωί παρέα με τη γατούλα της τη Ζιζή έχει ξεκινήσει τις προετοιμασίες. Το σπίτι μοσχομυρίζει κουραμπιέ, μελομακάρονα, μπακλαβά… Ο Τιμολέων το μικρό γκρίζο ποντικάκι κάθε τόσο χώνει από την τρυπούλα τη μουσούδα του και μυρίζει.- Ουφ δεν αντέχω άλλο, δεν μπορώ να περιμένω να νυχτώσει, οι μυρωδιές με έχουν τρελάνει, μου έχουν σπάσει τη μύτη-… Η μυρωδιά γίνεται πιο έντονη,  ο Τιμολέων κοιτάζει γύρω του και βλέπει ένα Χριστουγεννιάτικο δέντρο. Αρχίζει σιγά σιγά να σκαρφαλώνει και με μικρά βήματα ανεβαίνει επάνω.  Εκεί συναντά ένα καφέ γούνινο ποντικάκι. Ο μικρός Τιμολέων παρέα  με το μικρό καφέ  ποντικάκι σκαρφίζεται ένα σωρό ζαβολιές,… βούτηξε στην πιατέλα με τους κουραμπιέδες που είναι η αδυναμία του και δίχως να χάσει καιρό, κριτς κριτς άρχισε να ροκανίζει έναν κουραμπιέ…  στο  σπίτι της γιαγιά Αγαθής επικρατεί αναστάτωση… θα τα καταφέρουν τα δυο ποντικά να γλυτώσουν από τη Ζιζή τη γατούλα της γιαγιάς;

Και ενώ αυτά συμβαίνουν στο σπίτι της γιαγιάς Αγαθής, στο απίθανο σχολείο μας σε λίγο με βοηθό τη γιαγιά Άννα είμαστε έτοιμοι να φτιάξουμε τους δικούς μας κουραμπιέδες γιατί δεν έχει μόνο ο μικρός Τιμολέων αδυναμία στους κουραμπιέδες αλλά και τα Απίθανα Νηπιάκια τρελαίνονται!

Από πού προέρχεται όμως ο κουραμπιές;

Ο κουραμπιές είναι ένα χριστουγεννιάτικο γλύκισμα που παρασκευάζεται σε όλη την Ελλάδα. Το όνομά του προέρχεται από το τουρκικό Kurabiye, που σημαίνει μπισκότο, γλύκισμα από αλεύρι, βούτυρο και άχνη ζάχαρη. Μικρασιάτες πρόσφυγες από την Καρβάλη της Καππαδοκίας δημιούργησαν στο Νομό Καβάλας το 1924 τη Νέα Καρβάλη και μετέφεραν την παραδοσιακή συνταγή κουραμπιέδων της Μικράς Ασίας. Έτσι σήμερα στην Ελλάδα οι πιο γνωστοί παραδοσιακοί κουραμπιέδες είναι αυτοί της Καρβάλης. Για περισσότερα πατήστε εδώ

Η γιαγιά Άννα είναι κοντά μας και ο Κωνσταντίνος τη συστήνει στους συμμαθητές του:




Ζάχαρη άχνη, βούτυρο, αυγό, λικέρ, βανίλια, καρύδια, αλεύρι στο τραπέζι και αμέσως το γλέντι  ξεκινά! Οι χριστουγεννιάτικες μελωδίες αντηχούν παντού μέσα στην τάξη και η χαρά ζωγραφισμένη στα προσωπάκια μας!




Τα υλικά στο τραπέζι και η μαγική συνταγή για τους πιο νόστιμους και μυρωδάτους κουραμπιέδες είναι στα χέρια μας...

Δοκιμάσαμε, γευτήκαμε  και μυρίσαμε τα υλικά μας.






Βάλαμε τα υλικά ένα ένα στη λεκάνη...











Ανακατέψαμε πολύ καλά και το ζυμαράκι μας έτοιμο. Κάναμε μπαλάκια και φτιάξαμε τους  μελωδικούς μας κουραμπιέδες...










Μέχρι να ψηθούν στο φούρνο γράψαμε τη συνταγή της γιαγιάς Άννας για να την δώσουμε στη μαμά...










Τους βγάλαμε από το φούρνο, τους αφήσαμε να κρυώσουν και στη συνέχεια αχνίσαμε τους κουραμπιέδες μας...






Την προηγούμενη μέρα είχαμε φτιάξει κουτάκια ξωτικούλια για να βάλουμε τους κουραμπιέδες μας μέσα...










Τυλίξαμε τους κουραμπιέδες μας με μεμβράνη, τους τοποθετήσαμε σε μπουγκάκια, μετά στα κουτάκια, ξωτικούλια, βάλαμε μέσα και τη συνταγή και έτοιμα να τα πάρουμε σπίτι μας.




Μοσχομύρισε όλο το σχολείο. Μας «έσπασε» τη μύτη η μυρωδιά τους.  Έγιναν πεντανόστιμοι! Γεια στα χέρια σας γιαγιά Άννα! Είστε χρυσοχέρα!!!

Σας ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας! Σας αγαπάμε και σας περιμένουμε πάλι.

Και του χρόνου να είμαστε καλά!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η χριστουγεννιάτικη γιορτή μας ! Καρυοθραύστης . Τμήμα 5 τμήμα Ένταξης και 4ο Ολοήμερο τμήμα ( Μαργαρίτες και Μαργαριτάκια)

Ο Πυξιδούλης, η Πυξιδούλα - "ΕΓΩ + ΕΣΥ = ΟΜΑΔΑ" (Απίθανα Νηπιάκια - τμήματα 4ο & 6ο)

28η Οκτωβρίου - Σαν Παραμύθι ( Απίθανα Νηπιάκια - τμήματα 4ο & 6ο)