"Αυτή είναι η ΣΗΜΑΙΑ μας, για τα παιδιά της στεριάς, για τα παιδιά της θάλασσας". (Απίθανα Νηπιάκια - τμήματα 4ο & 6ο)

Ντυμένη στα γαλανόλευκα είναι όλη η πατρίδα μας αυτές τις μέρες απ' άκρη σ' άκρη. Με υπερηφάνεια κυματίζει η γαλανόλευκη σε όλα τα σπίτια, τα σχολεία.  Μαθητές θα παρελάσουν κρατώντας την με τιμή και δόξα στα χέρια. Το ιερό μας σύμβολο που είναι τιμή και καμάρι κάθε Έλληνα όπου κι αν βρίσκεται. Η Σημαία με τις γαλανόλευκες λωρίδες και τον ολόχρυσο Σταυρό. Το σύμβολο που τίμησαν οι  Έλληνες  στο μέτωπο και το έσωσαν μέσα στην αντάρα του πολέμου. Χρώματά της, το απέραντο μπλε του ουρανού και της θάλασσας και το λευκό των κυμάτων, ο ολόχρυσος σταυρός, η πίστη μας, το επίσημο θρήσκευμα της χώρας μας, ο χριστιανισμός.



Διαβάσαμε και παρακολουθήσαμε με τα παιδιά το video από το παραμύθι: "Ασπρογάλανο πανί" της Γαλάτειας Σουρέλη.

"Μιλούσανε δυο νεράιδες:  – Τι σημαία να δώσουμε σ’ αυτή τη χώρα; είπαν κι έδειξαν την Ελλάδα. – Ας ρωτήσουμε την ίδια, είπε η μια.- Ας ρωτήσουμε, συμφώνησε και η άλλη. Βρήκαν την Ελλάδα να λούζεται σε μια καταγάλανη θάλασσα και να στεγνώνει κάτω από έναν ολόλαμπρο ήλιο. – Κυρά, κυρά αρχόντισσα, κυρά μας παινεμένη, Ελλάδα δοξασμένη, τι χρώμα θέλεις να ‘χει η σημαία σου;- Να ρωτήσω τα παιδιά μου, είπε η Ελλάδα. Τα μισά παιδιά της ζούσαν στη στεριά, παιδεύονταν* με τη γη και τα βουνά.- Κυρά, κυρά αρχόντισσα, κυρά μας παινεμένη, Ελλάδα δοξασμένη, σκληρός ο τόπος. Και η δουλειά σκληρή. Μα άσπρα περιστέρια οι ψυχές μας. Γι’ αυτό άσπρη, ολόασπρη τη θέμε* τη σημαία μας. Τα ‘γραψε τα λόγια αυτά σε χρυσόδετο τεφτέρι* η Ελλάδα – Ας πάω τώρα να ρωτήσω και τ’ άλλα μου παιδιά, τα παιδιά της θάλασσας, είπε η Ελλάδα. Τα βρήκε να παλεύουν με τα δίχτυα. Να τα τραβούν με κόπο, γιατί ήταν γιομάτα απ’ ασημένια λαχταριστά ψάρια – Κυρά, κυρά αρχόντισσα κυρά μας παινεμένη, Ελλάδα δοξασμένη, εμάς οι ψυχές μας είναι δοξασμένες στο γαλανό νερό. Τούτη η θάλασσα η μεγάλη, που μας δίνει χαρά και ζωή, θέλουμε να χωρέσει τη σημαία μας. Τα ‘γραψε και τούτα τα λόγια η Ελλάδα σε χρυσόδετο τεφτέρι και το ‘δωσε, το τεφτέρι, στις νεράιδες. Έτσι να γίνει, είπαν εκείνες. Και τότε μέσα από την αφρισμένη θάλασσα βγήκε τ’ ασπρογάλανο πανί κι απλώθηκε σε ουρανό και γη. Κείνη την ώρα ο ήλιος άστραψε, έσκυψε, φίλησε το πανί και το φίλημα του έγινε ένας ολόχρυσος σταυρός. – Η σημαία μας, είπε η Ελλάδα. Η σημαία για τα παιδιά της στεριάς, για τα παιδιά της θάλασσας."

Παρατηρήσαμε τη γαλανόλευκη και την περιγράψαμε. Ποια είναι τα χρώματά της και τι συμβολίζουν; Το μπλε συμβολίζει τον γαλανού ουρανού και το λευκό τον αφρό των κυμάτων.





Πόσες λωρίδες έχει; Εννέα οριζόντιες λωρίδες που συμβολίζουν τη θάλασσα με τους κυματισμούς της, πέντε μπλε και τέσσερις λευκές, όσες και οι συλλαβές ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ.  Τι συμβολίζει ο σταυρός;  Την πίστη μας, το σύμβολο της Ορθοδοξίας.



Συναρμολογήσαμε τη σημαία μας.

Πατήστε επάνω στο σύνδεσμο για να κάνετε λήψη και αποθήκευση του αρχείου.

https://drive.google.com/file/d/1RW8ho61RBf7jFOz2oYG9Te8O-WrzTg1v/view








Ακούσαμε και τραγουδήσαμε με σεβασμό τον εθνικό μας ύμνο.

Γνωρίσαμε τον εθνικό μας ποιητή Διονύσιο Σολωμό.

Φτιάξαμε για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 τα δικά μας σημαιάκια με την τεχνική του κολάζ.






Τα κρατήσαμε να κυματίζουν ψηλά και τραγουδήσαμε με περηφάνια τον εθνικό ύμνο.



 
 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΕΛΛΑΔΑ!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η χριστουγεννιάτικη γιορτή μας ! Καρυοθραύστης . Τμήμα 5 τμήμα Ένταξης και 4ο Ολοήμερο τμήμα ( Μαργαρίτες και Μαργαριτάκια)

Ο Πυξιδούλης, η Πυξιδούλα - "ΕΓΩ + ΕΣΥ = ΟΜΑΔΑ" (Απίθανα Νηπιάκια - τμήματα 4ο & 6ο)

"Ζήτω οι ταπερίστες" από το 1ο και το 3ο τμήμα του 1ου 6/θέσιου Νηπιαγωγείο Γιαννιτσών, Τζουκμάνη Μαρία, Παναγιωτίδου Σόνια