Απελευθέρωση Γιαννιτσών - Η όμορφη πόλη μας φορεί τα γιορτινά της (Απίθανα Νηπιάκια - τμήματα 4ο & 6ο}

Αύριο Τετάρτη 20 Οκτωβρίου τα όμορφα Γιαννιτσά, η αγαπημένη μας πόλη θα φορέσει τα γιορτινά της για να γιορτάσει την απελευθέρωσή της από τον τουρκικό ζυγό.

Μέσα από φωτογραφικό υλικό γνωρίσαμε την πόλη μας, τις πλατείες, τους δρόμους, τα σπίτια, τα δημόσια κτήρια... Παρατηρήσαμε με ενδιαφέρον πως ήταν τα Γιαννιτσά  στα παλιά τα χρόνια και πως είναι σήμερα. 


Εντοπίσαμε στον χάρτη της Ελλάδας, τα Γιαννιτσά, τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και τις χώρες που συνορεύει η πατρίδα μας, την Τουρκία, την Αλβανία, τη Βουλγαρία, την Π.Γ.Δ.Μ.... Αναγνωρίσαμε τα καρτελάκια με τα ονόματά τους, είδαμε τις σημαίες τους και αναφερθήκαμε στα χρώματα, στα σύμβολα. Κάναμε αντιστοίχιση τις καρτέλες των ονομάτων και τις σημαίες των χωρών. 







Η Μάχη των Γιαννιτσών 1912

Η μάχη της 20ης Οκτωβρίου του 1912 αποτέλεσε την πιο φονική μάχη των βαλκανικών πολέμων και ίσως η πιο σημαντική. Σήμανε την απελευθέρωση της πόλης των Γιαννιτσών από τους Τούρκους και την ένταξη της στο ελληνικό κράτος. Παράλληλα όμως άνοιξε το δρόμο για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και συνέβαλε στη διαμόρφωση του σύγχρονου πολιτικού χάρτη της Ελλάδας. Οι απώλειες ήταν μεγάλες κι από τις δύο πλευρές. Ο ελληνικός στρατός με επικεφαλής τον Αρχιστράτηγο Βασιλιά Κωνσταντίνο  και  ύστερα από μια εξαντλητική μάχη παρέλασε νικητής στην πόλη, Ο λαός χειροκροτούσε. Ακολούθησε η νεκρώσιμη ακολουθία στον Ιερό Ναό  Κοιμήσεως της Θεοτόκου για τους νεκρούς της μάχης. Οι γυναίκες στο νάρθηκα  έπλυναν με κρασί τα σώματα των Ελλήνων στρατιωτών που είχαν σκοτωθεί.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με τη μεγάλη Δοξολογία παρουσία του ελληνικού στρατού και των κατοίκων της πόλης.

Σε ανάμνηση της μάχης στήθηκε στην είσοδο της πόλης ένα ηρώο το γνωστό στην πόλη ως "Μαύρο Άγαλμα"... Πατήστε εδώ

Παρακολουθήσαμε αποσπάσματα από το βίντεο με τίτλο: "Η Μάχη των Γιαννιτσών 1912″ και συζητήσαμε για τα γεγονότα του πολέμου που οδήγησαν στην απελευθέρωση της πόλης.

Αναφερθήκαμε στην κατάσταση που επικρατούσε στην πόλη μας εκείνα τα μαύρα χρόνια της σκλαβιάς… πως ζούσαν Τούρκοι και Έλληνες μαζί στον ίδιο τόπο, πως ήταν η καθημερινότητά τους και εστιάσαμε κυρίως στα συναισθήματα πως μας προκαλεί ο πόλεμος (φόβος, τρόμος, κίνδυνος, λύπη, στενοχώρια, απελπισία… σε σχέση με την ειρήνη που έχουμε τώρα (χαρά, ευτυχία, αγάπη, γέλιο, ελπίδα…)

Φτιάξαμε την γιορτινή μας αφίσα με σύνθημα: "Όχι πόλεμος στα αλήθεια μα ούτε και στα παραμύθια"

Δημιουργήσαμε μπαλάκια από γκοφρέ μπλε...


τα κολλήσαμε επάνω στον χάρτη, σημαία, του Ν. Πέλλας... 





τυπώματα με τέμπερα λευκή, παλαμοπεριστέρια, σύμβολο ειρήνης...




Ενώσαμε τις φωνές μας για να ακουστούμε δυνατά, να ακουστούμε μακριά πως...

 "ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΙΡΗΝΗ, χαρά, γέλιο, ευτυχία, ελπίδα, παιχνίδι..."


Φτιάξαμε όμορφες γιορτινές καρτούλες.




Ακούσαμε και τραγουδήσαμε τον ύμνο των Γιαννιτσών από τη χορωδία του συντοπίτη μας μουσικού κ. Αντώνη Παπαδόπουλο για να τον ακούσετε πατήστε Εδώ

 

Ύμνος των Γιαννιτσών

 Μουσική: Αντώνης Παπαδόπουλος

Στίχοι: Αγγελική Παπαδοπούλου

 

Στης εύφορης πεδιάδας σας το πλάι

Κοιμάστε και ξυπνάτε Γιαννιτσά

Σφίγγοντας στη ζεστή σας την αγκάλη

Πολύτιμα χιλιάδες μυστικά. (δις)

 

Γερμένα στο πλευρό του Αλεξάνδρου

Μ’ απλότητα και χάρη μαγική

Η γη του Μακεδόνα Βασιλιά μας

Πως είναι μας θυμίζει Ελληνική. (δις)

 

Στο φως της ιστορίας σας λουσμένα

Του χρόνου τα σκαλιά σιγά σιγά

Αγέραστα ανεβαίνετε με χάρη

Περήφανα κι ωραία Γιαννιτσά. (δις)

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η χριστουγεννιάτικη γιορτή μας ! Καρυοθραύστης . Τμήμα 5 τμήμα Ένταξης και 4ο Ολοήμερο τμήμα ( Μαργαρίτες και Μαργαριτάκια)

Ο Πυξιδούλης, η Πυξιδούλα - "ΕΓΩ + ΕΣΥ = ΟΜΑΔΑ" (Απίθανα Νηπιάκια - τμήματα 4ο & 6ο)

"Ζήτω οι ταπερίστες" από το 1ο και το 3ο τμήμα του 1ου 6/θέσιου Νηπιαγωγείο Γιαννιτσών, Τζουκμάνη Μαρία, Παναγιωτίδου Σόνια