Παραδοσιακά παιχνίδια από την Αλβανία. Τμήμα 5, τμήμα Ένταξης και 4ο Ολοήμερο τμήμα ( Μαργαρίτες και Μαργαριτάκια)

 Η σβούρα μας έχει πάρει φόρα αυτή την εβδομάδα και μας ταξιδεύει συνέχεια .

Σήμερα αποφάσισε να μας ταξιδέψει στην Αλβανία για να δούμε εκεί  ποια είναι τα παραδοσιακά τους παιχνίδια.

Καλεσμένος μας  αυτή τη φορά είναι ο αγαπημένος μας παππούς κ. Νικηφόρος Μπελέρι ο οποίος έζησε τα παιδικά του χρόνια στην Αλβανία.

Ο κ. Νικηφόρος  αφού μας συστήθηκε και έμαθε τα ονόματά μας,  μας είπε πόσο χαρούμενος είναι που βρέθηκε για λίγο κοντά μας.

Κι επειδή η χαρά είναι μεταδοτική του δείξαμε με τα χαμόγελά μας πόσο χαρούμενοι είμαστε κι εμείς που βρέθηκε στο νηπιαγωγείο μας  για να μας μεταφέρει παιχνίδια από την χώρα που μεγάλωσε.

Στην αρχή βρήκαμε στον χάρτη που βρίσκεται η Αλβανία και αντιληφθήκαμε ότι είναι πολύ κοντά μας όχι μόνο  γεωγραφικά αλλά και στην παράδοση των παιχνιδιών καθώς  το πρώτο παιχνίδι που μας έδειξε ο κ. Νικηφόρος ήταν το παιχνίδι με τον σπάγκο στο χέρι.

Πόσο εύκολο φαίνεται να είναι αυτό το παιχνίδι και πόσο δύσκολο τελικά είναι για τα μικρά μας τα χεράκια που είναι απαίδευτα σε τέτοιου είδους παιχνίδια!

Στη συνέχεια μας έδειξε ένα παιχνίδι με τις γκάζες .

 Παραλλαγές αυτού του παιχνιδιού είχαμε ήδη μάθει από τα παιδιά της Καμπότζης .

Ένα τρίτο παιχνίδι ήταν με καπάκια που τα τοποθέτησε γύρω από ένα  τρίγωνο και προσπαθούσε με ένα άλλο καπάκι μεγαλύτερο που ήταν γεμισμένο με πηλό να τα βάλει μέσα στο τρίγωνο . Ένα παιχνίδι που γοήτευσε τα παιδιά καθώς ήταν αρκετά εύκολο γι αυτά.

Τέλος μας έδειξε το κουτσό .

Ένα παιχνίδι που πραγματικά ήταν για μας άθλος να τα καταφέρουμε .

 Παρόλα αυτά  μας άρεσε τόσο πολύ που το συνεχίσαμε και στο διάλλειμα μας στην αυλή  κι αυτή την φορά οι επιδόσεις μας ήταν πολύ καλύτερες .

Όπως επίσης συνεχίσαμε στην αυλή το παιχνίδι με τα μαντήλια διαφορετικού χρώματος  όπου τα Μαργαριτάκια χωριστήκαμε σε  2 ομάδες  και ακουμπούσαμε τα μαντήλια ένας ένας μέχρι  να δούμε ποια ομάδα θα προλάβαινε πρώτη να τελειώσει το άγγιγμα του μαντηλιού της .

Ένα παιχνίδι ουσιαστικά σκυταλοδρομίας και συνεργασίας  στο οποίο δυσκολευτήκαμε πολύ να καταλάβουμε τους κανόνες αν και τελικά τα καταφέραμε και το καταευχαριστηθήκαμε.

Ο κ. Νικηφόρος έφυγε από το Νηπιαγωγείο μας κρατώντας το  χειροποίητο και συμβολικό δώρο  μας  ως μια ένδειξη ευγνωμοσύνης  τόσο για την επίσκεψη του όσο και για τα όσα πολύτιμα μας έμαθε.

Για ακόμη μια φορά αντιλαμβανόμαστε ότι τα παιδιά όλου του κόσμου, ανά τους αιώνες,  χαίρονται με τα ίδια παιχνίδια που επινοούσαν , ίσως με κάποιες παραλλαγές .

Τι κι αν μιλάμε άλλη γλώσσα, τι κι αν έχουμε άλλη θρησκεία, τι κι αν έχουμε άλλο χρώμα;

Είμαστε πάνω από όλα παιδιά  και το παιχνίδι είναι ζωογόνο !

Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Νικηφόρο Μπελέρι για την επίσκεψη του σήμερα .

Φεύγουμε από το νηπιαγωγείο με ένα σακουλάκι που έχει μέσα του ένα σκοινάκι  και οδηγίες  για να παίξουμε και με την οικογένειά μας το παιχνίδι που μας έμαθε ο κ. Νικηφόρος

Φεύγουμε και  από την Αλβανία και ποιος ξέρει πού θα μας πάει τις επόμενες μέρες η σβούρα μας… Ανυπομονούμε να μάθουμε όλο και περισσότερα παιχνίδια!

























Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η χριστουγεννιάτικη γιορτή μας ! Καρυοθραύστης . Τμήμα 5 τμήμα Ένταξης και 4ο Ολοήμερο τμήμα ( Μαργαρίτες και Μαργαριτάκια)

Ο Πυξιδούλης, η Πυξιδούλα - "ΕΓΩ + ΕΣΥ = ΟΜΑΔΑ" (Απίθανα Νηπιάκια - τμήματα 4ο & 6ο)

28η Οκτωβρίου - Σαν Παραμύθι ( Απίθανα Νηπιάκια - τμήματα 4ο & 6ο)