Πάνινες κούκλες ... όπως παλιά Τμήμα 5, τμήμα Ένταξης και 4ο Ολοήμερο τμήμα ( Μαργαρίτες και Μαργαριτάκια )

 Σήμερα,  η σβούρα μας, μας ταξιδεύει  στην Ελλάδα του χθες.

Καλεί  στο Νηπιαγωγείο μας την Κελαηδηνή Παρασκευοπούλου  για να μας θυμίσει τις πάνινες κούκλες  που έφτιαχναν οι μητέρες στα παιδιά τους και που με την δεξιοτεχνία τους ακόμα και με τόσο απλά υλικά γέμιζαν χαρά τα μικρά παιδιά .

Σήμερα  ακόμη και αν υπάρχουν πράγματι πολλές οικογένειες που είναι αντιμέτωπες με οικονομικές δυσκολίες, τα παιχνίδια των παιδιών είναι άφθονα και ιδιαίτερα πιο προσιτά.

Μπορεί τα μικρά να θέλουν τα ομορφότερα και πιο ακριβά παιχνίδια, αλλά οι γονείς έχουν την δυνατότητα για έστω απλά δωράκια.

Κάποτε όμως στην παλιά Κρήτη, τα παιχνίδια για τα κρητικόπουλα ήταν πολυτέλεια.

 Λιγοστά ήταν αυτά που είχαν παιχνίδια αγορασμένα από μαγαζιά. 

Τα περισσότερα είχαν χειροποίητα παιχνίδια όπως οι γνωστές στους μεγαλύτερους σε ηλικία «κουτσούνες».

Μαζευόμαστε στο εργαστήρι μας και με μεγάλο ενθουσιασμό φτιάχνουμε τις δικές μας πάνινες κούκλες .

Αρκεί ένα εσωτερικό μπλουζάκι , λίγο βαμβάκι για το σχεδιασμό του κεφαλιού , κλωστή για τα μαλλιά , μαρκαδόροι για το σχεδιασμό του προσώπου , δυο κλαδάκια για το σχεδιασμό του σώματος και φυσικά πολλή φαντασία .

Δημιουργούμε τις κούκλες μας  με την πολύτιμη βοήθεια της κ. Κελαηδηνής κι όταν οι κούκλες μας  είναι έτοιμες την αγκαλιάζουμε σφιχτά για να της εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας και της χαρίζουμε μια δική μας δημιουργία.

Όμως  και η κ. Κελαηδηνή έχει έρθει με δώρα έκπληξη για μας .

Μας χαρίζει κουταλάκια που τα έχει μεταμορφώσει με τα μαγικά της χέρια  σε ανθρωπάκια και με αυτό της το δώρο μας θυμίζει ότι η φαντασία προάγει την δημιουργικότητα έτσι όπως παλιά… μας θυμίζει ότι στην απλότητα κρύβεται όλο το μεγαλείο…

 

Άλλη μια δημιουργική μέρα που μας ταξίδεψε στην Ελλάδα του χθες αλλά και σε χώρες της Αφρικής που ακόμα αυτά τα παιχνίδια έχουν ισχύ.

 

Το ταξίδι  της σβούρας συνεχίζεται  και ανυπομονούμε  να γνωρίσουμε τον επόμενο προορισμό μας ….
















Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η χριστουγεννιάτικη γιορτή μας ! Καρυοθραύστης . Τμήμα 5 τμήμα Ένταξης και 4ο Ολοήμερο τμήμα ( Μαργαρίτες και Μαργαριτάκια)

Ο Πυξιδούλης, η Πυξιδούλα - "ΕΓΩ + ΕΣΥ = ΟΜΑΔΑ" (Απίθανα Νηπιάκια - τμήματα 4ο & 6ο)

28η Οκτωβρίου - Σαν Παραμύθι ( Απίθανα Νηπιάκια - τμήματα 4ο & 6ο)