4 Απριλίου . Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας . Τμήμα 5, τμήμα Ένταξης και 4ο Ολοήμερο τμήμα. ( Μαργαρίτες και Μαργαριτάκια)

 

4 Απριλίου. Παγκόσμια Ημέρα   Αδέσποτων Ζώων.

Στις 4 Απριλίου καθιερώθηκε η Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων, μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια στην Ολλανδία και από την φετινή χρονιά καθιερώθηκε ως σχολική  ημέρα φιλοζωίας  για τα σχολεία με υλοποίηση σχετικών δράσεων.

 

Είναι μια ημέρα προβληματισμού. Μία ημέρα που πρέπει να αναρωτιόμαστε σαν κοινωνία τι είναι αυτό που μας κάνει να μην σκύβουμε πάνω από μία ζωή που βρέχεται το χειμώνα στους δρόμους, που πεινάει ανήμπορη να το πει, που διψάει το καλοκαίρι αφού  ζει κάτω από υψηλές θερμοκρασίες.

Θα πρέπει να αναρωτηθούμε τι είναι αυτό που μας ωθεί να αφήσουμε στο δρόμο μια ζωή χωρίς τύψεις επειδή απλά βαρεθήκαμε.

θα πρέπει να σκεφτούμε αν έχουμε αφιερώσει έστω και μία ημέρα από τη ζωή μας να βοηθήσουμε εθελοντές στο τάισμα και την περίθαλψη ενός αδέσποτου ζώου.

Δεν είναι “τρελός” ένας εθελοντής που καθημερινά ταΐζει   τα αδέσποτα που τον περιμένουν και τρέχουν πάνω του …

 Κάνει αυτό που θα έκανε για ένα άστεγο συνάνθρωπό μας.

Γιατί ο φιλόζωος είναι και φιλάνθρωπος.

Πριν βοηθήσει ένα ζώο  σίγουρα έχει στηρίξει έναν άνθρωπο…

Τα Μαργαριτάκια ενημερώνονται γι  αυτή  τη  σχολική μέρα  φιλοζωίας  συμμετέχοντας στο πρόγραμμα του Αδέσποτου.

Βάφουμε κουβαδάκια από γιαούρτι , τα φιλοτεχνούμε και ενημερώνουμε και τους γονείς μας ότι από αύριο θα μπορούν να συλλέγουν τα αποφάγια της προηγούμενης μέρας μέσα σε μια σακούλα και να τα τοποθετούν στα κουβαδάκια τους για να τα μεταφέρουν στο Νηπιαγωγείο.

Από κει και ύστερα εκπαιδευτικοί του Νηπιαγωγείου μας θα τα διανέμουν σε μέρη που υπάρχουν αδέσποτα.

Θέλοντας να εξελίξουμε αυτή την κίνηση ευαισθητοποίησης  και ενσυναίσθησης των αδέσποτων παρακολουθούμε την ολιγόλεπτη ταινία   από το side του ΝΑΙ ΜΠΟΡΩ και παίρνουμε ένα μάθημα αξιών που αφορά στην τέχνη της ζωής.

Η ταινία έχει τίτλο : «Εσύ γέμισες ένα κουβαδάκι σήμερα;» και αναφέρεται στο αόρατο κουβαδάκι που κουβαλάμε όλοι μέσα μας το οποίο καθημερινά γεμίζει όταν ακούμε και λέμε όμορφα πράγματα και κάνουμε όμορφες πράξεις και αδειάζει όταν φερόμαστε άσχημα ή με αδιαφορία, ή με θυμό στους συνανθρώπους μας στα αδέσποτα και γενικότερα σε ότι μας περιστοιχίζει.

Κάθε φορά που δίνουμε από  το αόρατο καλαθάκι μας αυτό ξαναγεμίζει ως δια μαγείας και μαζί με το δικό μας καλαθάκι γεμίζουν και τα καλαθάκια των γύρω μας. τσι λοιπόν και  το κουβαδάκι του Αδέσποτου κάθε φορά που θα γεμίζει με τα περισσεύματα της τροφής μας  , θα γεμίζει τα άδεια στομάχια τους αλλά και το αόρατο καλαθάκι τους και μαζί με αυτό και το δικό μας αόρατο καλαθάκι.

Στη συνέχεια δημιουργούμε την ομαδική αφίσα της ημέρας που βρίσκει τις παλάμες μας ενωμένες με τις πατούσες αδέσποτων ζώων σε σχήμα καρδιάς. Μια ιδέα που την πήραμε από  την έκθεση του πανελλαδικού διαγωνισμού με θέμα τα αδέσποτα και στην οποία πήραν μέρος σπουδαστές σχολών γραφιστικής και πραγματοποιήθηκε με την συνεργασία του Οργανισμού  «Θεσσαλονίκη- Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014»

Πάνω στην αφίσα γράψαμε τα συνθήματα μας για την μέρα.

Αναφερόμαστε στην τοποθέτηση πρωτοποριακών συστημάτων ανταποδοτικής ανακύκλωσης με τη ταυτόχρονη παροχή φαγητού και νερού για αδέσποτα και κατοικίδια ζώα στην οποία προχωράει ο Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης – Ε.Σ.Δ.Α.Κ.

Συγκεκριμένα έχουν τοποθετηθεί στο Ηράκλειο ειδικές ταΐστρες αδέσποτων ζώων που λειτουργούν τη στιγμή που ο πολίτης ρίχνει σε αυτές ανακυκλώσιμες φιάλες πλαστικά ή γυάλινα μπουκάλια  κουτάκια αλουμινίου και χαρτιού αναψυκτικών κλπ.

Οι αυτόματοι αυτοί σταθμοί έχουν δύο υποδοχές.

Η μία υποδοχή είναι για να αδειάζει ο πολίτης το υπόλειμμα  νερού το οποίο αποθηκεύεται για να καταλήξει στο ειδικό δοχείο για τα ζώα. Η δεύτερη υποδοχή είναι για να τοποθετούνται οι άδειες φιάλες. Με κάθε φιάλη που τοποθετείται αποδεσμεύεται  η ανάλογη ποσότητα τροφής και νερού  στα ειδικά δοχεία στη βάση του σταθμού .

Μια πρωτοποριακή  κίνηση που  συνδυάζει την ανακύκλωση με την ευαισθητοποίηση των πολιτών σφαιρικά.

Τέλος πήραμε ακόμα ένα αναμνηστικό φεύγοντας , για να θυμόμαστε αυτή την ημέρα με το σύνθημα: «Υιοθέτησε.. Μην αγοράζεις»















 


























 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η χριστουγεννιάτικη γιορτή μας ! Καρυοθραύστης . Τμήμα 5 τμήμα Ένταξης και 4ο Ολοήμερο τμήμα ( Μαργαρίτες και Μαργαριτάκια)

Ο Πυξιδούλης, η Πυξιδούλα - "ΕΓΩ + ΕΣΥ = ΟΜΑΔΑ" (Απίθανα Νηπιάκια - τμήματα 4ο & 6ο)

28η Οκτωβρίου - Σαν Παραμύθι ( Απίθανα Νηπιάκια - τμήματα 4ο & 6ο)