Τρώμε μεσογειακά .. τρώμε υγιεινά .. αλλά καθημερινά… κι όχι μόνο μια φορά. Τμήμα 5 Τμήμα Ένταξης και 4ο Ολοήμερο Τμήμα (Μαργαρίτες και Μαργαριτάκια)

 

16 Οκτωβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Υγιεινής Διατροφής και όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η διατροφή μας στην καλή υγεία μας.

Μέσα από την τέχνη και τον πίνακα του Giuseppe Arcimboldo, ο οποίος είναι Ιταλός ζωγράφος και τα πορτραίτα του είναι γεμάτα με ζωγραφισμένα φρούτα, ανθισμένα λουλούδια, ρίζες και λαχανικά.

Μέσα από αυτόν τον πίνακα λοιπόν , παίρνουμε την αφορμή αρχικά να θαυμάσουμε μια πρωτότυπη τεχνοτροπία και στη συνέχεια να συζητήσουμε για τα φρούτα και τα λαχανικά και κατά πόσο είναι μέσα στην διατροφή των παιδιών , πόσο τους αρέσουν και πόσο υγιεινά είναι.

Ο πίνακας του Arcimboldo είναι πραγματικά πολύ πρωτότυπος και μια δελεαστική ιδέα είναι να τον αναδημιουργήσουμε κι εμείς με φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τα οποία τα αναγνωρίζουμε και τα δοκιμάζουμε.

Στη συνέχεια τον ζωγραφίζουμε ομαδικά στον διαδραστικό μας πίνακα και τέλος σε ατομικό φύλλο εργασίας.

Καλούμε την διατροφολόγο κ. Τσιτσιγιά Σοφία να μας μιλήσει για την υγιεινή διατροφή και τα οφέλη της στην υγεία μας και καθώς την περιμένουμε να έρθει στο νηπιαγωγείο μας στύβουμε ζουμερά πορτοκάλια και γευόμαστε τον χυμό τους και δεν παραλείπουμε να κρατήσουμε ένα ποτήρι και για την καλεσμένη μας.

Η κ. Τσιτσιγιά μας μιλά για τις ομάδες τροφών και για την διατροφική πυραμίδα κι εμείς είμαστε τόσο προσεκτικοί σε όσα μας λέει που όταν μας κάνει ερωτήσεις σωστού λάθους είμαστε αχτύπητοι στις απαντήσεις μας. Είναι όλες σωστές!

Αποχαιρετώντας η διατροφολόγος μας εμάς τις Μαργαρίτες και τα Μαργαριτάκια , της χαρίζουμε μια χάρτινη τρισδιάστατη κατσαρόλα που σηκώνοντας το καπάκι της κρέμονται κλωστές με υγιεινές τροφές που έχουμε ζωγραφίσει με τα χεράκια μας, σαν ένα μικρό δείγμα της ευχαρίστησης μας που μας επισκέφθηκε.

Μετά από όλα όσα μάθαμε καιρός για διασκέδαση!

Ο πρίγκιπας Λεμόνης αγάπησε την όμορφη Κρεμμύδω και ήταν αδύνατον να ζήσει χωρίς να την παντρευτεί... κουμπάρος στον γάμο τους ήταν ο κυρ Μαϊντανός.. Δραματοποίηση από τα Μαργαριτάκια μας του γνωστού παραμυθιού του Γιώργου Σακελλαρίδη που τα παιδιά το καταδιασκέδασαν!

 

Στη συνέχεια φτιάχνουμε την δική μας διατροφική πυραμίδα, στην αρχή από τουβλάκια και στη συνέχεια σε μια κατασκευή που αιωρείται στην αίθουσα μας για να μας θυμίζει συνεχώς τις τροφές που πρέπει να τρώμε συχνά κι αυτές που θα ήταν καλό να τρώμε λιγότερο συχνά.  

Αφού λοιπόν μάθαμε τις τροφές που είναι χρήσιμες να τρώμε ζωγραφίζει ο καθένας από μας , σε ατομικό επίπεδο, τι θα θέλαμε να τρώμε την ώρα του δεκατιανού μας.

Η κάρτα που θα πάρουμε στο σπίτι μας για να συζητήσουμε και με τους γονείς μας τα όσα μάθαμε για την υγιεινή διατροφή είναι μια κατσαρόλα που πάνω της ζωγραφίζουμε τις τροφές που θεωρούμε υγιεινές.

Το σύνθημα αυτής της μέρας είναι: Τρώμε μεσογειακά .. τρώμε υγιεινά .. αλλά καθημερινά... κι όχι μόνο μια φορά.



























































 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η χριστουγεννιάτικη γιορτή μας ! Καρυοθραύστης . Τμήμα 5 τμήμα Ένταξης και 4ο Ολοήμερο τμήμα ( Μαργαρίτες και Μαργαριτάκια)

Ο Πυξιδούλης, η Πυξιδούλα - "ΕΓΩ + ΕΣΥ = ΟΜΑΔΑ" (Απίθανα Νηπιάκια - τμήματα 4ο & 6ο)

28η Οκτωβρίου - Σαν Παραμύθι ( Απίθανα Νηπιάκια - τμήματα 4ο & 6ο)