"Ω Έλατο, ω έλατο Χριστούγεννα μας φέρνεις" - Απίθανα Νηπιάκια 4ο & 6ο Τμήματα

Οι Χριστουγεννιάτικες προετοιμασίες μόλις έχουν ξεκινήσει. Μετά την κατασκευή των χριστουγεννιάτικων στολιδιών σειρά έχει ο στολισμός του χριστουγεννιάτικου δέντρου της τάξης μας. Όμορφα χαμόγελα από το πρωί, ζεστή ατμόσφαιρα, μελωδική χριστουγεννιάτικη μουσική αντηχεί σε κάθε γωνιά της τάξης μας! 

"Είναι πράσινο καμαρωτό, ποτέ του δεν κρυώνει. Μέσα στο χιόνι χαίρεται, γελάει, δεν παγώνει. Αλλά η πιο μεγάλη του χαρά, χωρίς αμφιβολία, έρχεται τα Χριστούγεννα, που είναι όλο μεγαλεία. Χέρια μεγάλα και μικρά με μπάλες το στολίζουν, φώτα, γιρλάντες και κεριά σαν άστρο το φωτίζουν".
Τι είναι;

Ναιιι είναι το "Χριστουγεννιάτικο δέντρο"!

Πώς λέγεται το δέντρο που στολίζουμε τα Χριστούγεννα;

Ναιιιιι "Έλατο"

Διαβάσαμε το παραμύθι: "Το Έλατο" του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν

Μπορούμε και να ακούσουμε το παραμύθι: 

Ποια είναι η ιστορία του Χριστουγεννιάτικου δέντρου; Αναζητήσαμε στο διαδίκτυο πληροφορίες!

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο στην Ελλάδα:

Το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο  στην Ελλάδα στολίστηκε το 1834  στην κατοικία του Όθωνα στο Ναύπλιο και συνεχίστηκε τα επόμενα χρόνια στο παλάτι των Αθηνών.

Προέρχεται από την Γερμανία. Οι Γερμανοί έστηναν δέντρο του Παραδείσου μέσα στα σπίτια τους στις 24 Δεκεμβρίου, θρησκευτική γιορτή του Αδάμ και της Εύας. Αρχικά κρεμούσαν πάνω του λεπτά μπισκότα (συμβόλιζαν την όστια, το χριστιανικό σύμβολο τής σωτηρίας), τα οποία αντικαταστάθηκαν αργότερα από μπισκότα σε διάφορα σχήματα. Στην διακόσμηση προσέθεταν συχνά και κεριά, τα οποία συμβόλιζαν τον Χριστό.

Σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη, το έθιμο άργησε να εξαπλωθεί στην χώρα μας. Μόλις την δεκαετία του τριάντα κάποια αστικά σπίτια άρχισαν να στολίζουν χριστουγεννιάτικο δέντρο, ενώ μεταπολεμικά το έθιμο διαδόθηκε ταχύτατα τόσο στις πόλεις όσο και στην ύπαιθρο χώρα.

Για περισσότερα πατήστε εδώ

Τι συμβολίζει όμως το χριστουγεννιάτικο δέντρο;

-Το δέντρο που στολίζουμε είναι το έλατο, δεν μαραίνονται τα φύλλα του και δεν πέφτουν ποτέ γι' αυτό και συμβολίζει την αιώνια ζωή του Χριστού.

-Το τριγωνικό του σχήμα συμβολίζει την Αγία Τριάδα.

-Το χιόνι που βάζουμε από πάνω την καρδιά του Χειμώνα

-Τα λαμπάκια και τα κεράκια στα παλιά που δεν είχαν ρεύμα, τα χρόνια συμβολίζουν ότι ο Χριστός είναι το φως της ζωής.

-Το αστέρι στην συμβολίζει το φωτεινό αστέρι της ανατολής που οδήγησε τους τρεις μάγους στη φάτνη.

-Ενώ ο άγγελος που συνηθίζεται από πολλούς συμβολίζει τον Άγγελο που ανακοίνωσε στην Μαρία και στον Ιωσήφ τη γέννηση του Χριστού.

Ακούσαμε και συζητήσαμε την ιστορία...

 και τραγουδήσαμε το τραγούδι "Ω Έλατο!"

Η ατμόσφαιρα γιορτινή, Χριστουγεννιάτικη. Φορέσαμε τα αγιοβασιλιάτικα σκουφάκια μας, στήσαμε τα ελατάκια μας, πήραμε τα στολιδάκια μας που είχαμε φτιάξει εχθές...



Και στολίσαμε τα πιο όμορφα Χριστουγεννιάτικα δέντρα!







Και του Χρόνου με υγεία!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η χριστουγεννιάτικη γιορτή μας ! Καρυοθραύστης . Τμήμα 5 τμήμα Ένταξης και 4ο Ολοήμερο τμήμα ( Μαργαρίτες και Μαργαριτάκια)

Ο Πυξιδούλης, η Πυξιδούλα - "ΕΓΩ + ΕΣΥ = ΟΜΑΔΑ" (Απίθανα Νηπιάκια - τμήματα 4ο & 6ο)

28η Οκτωβρίου - Σαν Παραμύθι ( Απίθανα Νηπιάκια - τμήματα 4ο & 6ο)