Η Ανάσταση του Λαζάρου και τα "Λαζαράκια" (Απίθανα Νηπιάκια 4ο & 6ο Τμήματα)

Το ερχόμενο Σάββατο τιμάμε και γιορτάζουμε την Ανάσταση του Λαζάρου, του φίλου του Ιησού.


Πατήστε επάνω για να ακούσετε το βίντεο με την ιστορία της Ανάστασης του Λαζάρου.


"Ο Λάζαρος ήταν φίλος του Χριστού και οι αδελφές του ήταν η Μάρθα και η Μαρία . Λίγες μέρες πριν τα πάθη του Ιησού ο φίλος του ο Λάζαρος αρρώστησε βαριά και  ασθένησε ο Λάζαρος και οι αδελφές του ενημέρωσαν τον Ιησού που βρίσκονταν τότε ήταν στη Γαλιλαία, να τον επισκεφθεί. Ο Ιησούς όμως μέχρι να φτάσει στη  Βηθανία στο  μέρος όπου ήταν ο Λάζαρος άρρωστος , ο Λάζαρος είχε ήθη πεθάνει και ζήτησε να δει το τάφο του.

Όταν έφθασε στον τάφο, δάκρυσε και διέταξε να ανοίξουν τον τάφο. Τότε ύψωσε τα μάτια του στον ουρανό, ευχαρίστησε τον Θεό και Πατέρα και με μεγάλη φωνή είπε: Λάζαρε, βγες έξω. Αμέσως βγήκε έξω τυλιγμένος με τα σάβανα μπροστά στα έκπληκτα μάτια του κόσμου  που παρακολουθούσε και ο Ιησούς ζήτησε να του λύσουν τα σάβανα και να πάει σπίτι του."

Η Ανάσταση του Λάζαρου συμβολίζει  τη Νίκη του Χριστού απέναντι στο θάνατο. Στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας, ανήμερα της γιορτής του Λαζάρου  κατασκεύαζαν  το "Λαζαράκι"... 


ένα ομοίωμα του Λάζαρου και κρατώντας το Λαζαράκι και ένα καλάθι στολισμένο με λουλούδια, γύριζαν από σπίτι σε σπίτι και τραγουδούσαν τα "Λαζαράκια",  τα κάλαντα του Λαζάρου για να διηγηθούν την ιστορία του αναστημένου φίλου του Χριστού και να μαζέψουν αυγά για το Πάσχα. Επιπλέον οι νοικοκυρές ζυμώνανε "Λαζαράκια", γλυκά νηστίσιμα ψωμάκια δίνοντάς τους σχήμα ανθρώπου με σταυρωμένα τα χέρια τα οποία ψωμάκια τα δίνανε στα παιδάκια που ψάλανε τα κάλαντα του Λαζάρου μαζί με αυγουλάκια.

Λόγω covid φέτος δεν ζυμώσαμε "Λαζαράκι" όπως κάνουμε κάθε χρόνο, όμως κάναμε μια υπέροχη κατασκευή για να ψάλλουμε τα κάλαντα διαδικτυακά στους μικρούς μας φίλους της πρώτης τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου.


Πως γίνεται το "Λαζαράκι"

Πάνω σε δύο ξύλα που τα έδεναν σταυρωτά, σχημάτιζαν μια μεγάλη κούκλα με τα χέρια τεντωμένα στα πλάγια.  Έντυναν μετά το "Λαζαράκι" με ένα λευκό  ύφασμα και το στόλιζαν  με λουλούδια.








Τα δικά μας "Λαζαράκια" με πλαστικά κουταλάκια, βαμβάκι και λευκή χαρτοπετσέτα τα οπία στολίσαμε με λουλουδάκια και ζωγραφίσαμε τα χαρακτηριστικά του προσώπου.







Είμαστε έτοιμοι για την διαδικτυακή συνάντηση, ανυπομονούμε πολύ! Ωστόσο μπορείτε να μας ακούσετε σε μια πρόβα που κάναμε.

Τμήμα 6ο


Τμήμα 4ο

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η χριστουγεννιάτικη γιορτή μας ! Καρυοθραύστης . Τμήμα 5 τμήμα Ένταξης και 4ο Ολοήμερο τμήμα ( Μαργαρίτες και Μαργαριτάκια)

Ο Πυξιδούλης, η Πυξιδούλα - "ΕΓΩ + ΕΣΥ = ΟΜΑΔΑ" (Απίθανα Νηπιάκια - τμήματα 4ο & 6ο)

28η Οκτωβρίου - Σαν Παραμύθι ( Απίθανα Νηπιάκια - τμήματα 4ο & 6ο)