Πασχαλινά καλαθάκια - Κόκκινα αβγουλάκια (Απίθανα Νηπιάκια 4ο & 6ο Τμήματα)

Πασχαλινά καλαθάκια, πασχαλίτσες για γλυκές πασχαλινές λιχουδίτσες και κόκκινα αβγουλάκια.

Βάφουμε χάρτινα πιάτα με κόκκινη τέμπερα και με μαύρο μαρκαδόρο ζωγραφίζουμε βουλίτσες επάνω στο πιάτο.





Κόβουμε τις τέσσερις άκρες, συναρμολογούμε και σχηματίζουμε τα καλαθάκια. Στη συνέχεια βάζουμε χερουλάκια και φτερά και από τις δύο πλευρές.

Ζωγραφίζουμε το προσωπάκι της πασχαλίτσας.

Λίγο χορταράκι μέσα και είναι έτοιμα να υποδεχτούν τις λιχουδίτσες αλλά και το κόκκινο πασχαλινό μας αβγουλάκι.


Τη Μεγάλη Πέμπτη ή Κόκκινη Πέφτη ή Κοκκινοπέφτη, όλες οι νοικοκυρές βάφουν κόκκινα αβγά και κρεμάνε κόκκινα μαντίλια στην πόρτα. Υπάρχουν διάφορες εξηγήσεις για το χρώμα το κόκκινο. Άλλοι λένε ότι θυμίζει το αίμα του Χριστού, το αίμα της θυσίας του. Άλλοι λένε ότι το κόκκινο είναι το χρώμα της χαράς και άλλοι διηγούνται ότι: Όταν αναστήθηκε ο Χριστός, το είπαν σε μια γυναίκα και αυτή δεν το πίστεψε και είπε: " Όταν τα αβγά που κρατώ γίνουν κόκκινα, τότε θα αναστηθεί και ο Χριστός". Και από τότε τα βάφουν κόκκινα.

Το αβγό συμβολίζει τον τάφο του Χριστού που ήταν ερμητικά κλειστός - όπως το περίβλημα του αβγού, αλλά έκρυβε μέσα του τη "Ζωή", αφού από αυτόν βγήκε ο Χριστός και αναστήθηκε.

Σήμερα Πέμπτη μια μέρα πριν κλείσουν τα σχολεία για τις διακοπές του Πάσχα και τα Απίθανα Νηπιάκια μας έφεραν από ένα βρασμένο αυγό. Ζωγραφίσανε με χρυσό μαρκαδόρο βουλίτσες επάνω στα αβγουλάκια τους.




Ήρθε η ώρα της βαφής. Στα παλιά τα χρόνια που δεν υπήρχαν αυτά τα χρώματα, τα αβγά τα έβαφαν με υλικά  που έπαιρναν από τη φύση. Σήμερα υπάρχουν διάφοροι τρόποι για το βάψιμο των πασχαλινών αβγών με ποικιλία από χρώματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Πήραμε το κόκκινο χρώμα και το αναμείξαμε με νερό και λίγο ξύδι.





Τοποθετήσαμε προσεκτικά τα αβγουλάκια μας μέσα στην μπογιά και τα αφήσαμε μέσα στο νερό μισή ώρα για να πάρουν ωραίο βαθύ κόκκινο χρώμα.










Τα βγάλαμε προσεκτικά σε απορροφητικό χαρτί.




Τα γυαλίσαμε με λίγο λαδάκι.


Και τα βάλαμε στα καλαθάκια μας.







Και του χρόνου!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η χριστουγεννιάτικη γιορτή μας ! Καρυοθραύστης . Τμήμα 5 τμήμα Ένταξης και 4ο Ολοήμερο τμήμα ( Μαργαρίτες και Μαργαριτάκια)

Ο Πυξιδούλης, η Πυξιδούλα - "ΕΓΩ + ΕΣΥ = ΟΜΑΔΑ" (Απίθανα Νηπιάκια - τμήματα 4ο & 6ο)

28η Οκτωβρίου - Σαν Παραμύθι ( Απίθανα Νηπιάκια - τμήματα 4ο & 6ο)