2 Απριλίου. Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου και παγκόσμια ημέρα αυτισμού.

 

Το Σάββατο 2 Απριλίου ήταν η παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου και ταυτόχρονα η μέρα αυτισμού.

Επιχειρώντας να συνδυάσουμε αυτές τις  δύο  παγκόσμιες ημέρες διαβάζουμε  και παρακολουθούμε  σε βίντεο το παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν με τίτλο το ασχημόπαπο.

Επιλέγουμε τον συγκεκριμένο παραμυθά γιατί η ημέρα γέννησης του αποτέλεσε την αφορμή να δοθεί  αυτή η  ημερομηνία ως μέρα γιορτής του παιδικού βιβλίου.

Εστιάζουμε στα συναισθήματα του μικρού ασχημόπαπου  που ζει απομονωμένο από τα υπόλοιπα ζώα της αυλής , λόγω της διαφορετικότητας του και με αυτό τον τρόπο παίρνουμε την αφορμή για να αναφερθούμε σε μια μερίδα ανθρώπων με αυτισμό και να γνωρίσουμε μέσα από ολιγόλεπτα βίντεο τον τρόπο που σκέφτονται και ενεργούν.

Στη συνέχεια διαβάζουμε το παραμύθι της Φυλλιώς Νικολούδη με τίτλο το παράξενο λιβάδι από τις εκδόσεις Ελληνικά γράμματα και το δραματοποιούμε.

Το παραμύθι αναφέρεται σε μια μικρή παπαρούνα που φύτρωσε σε ένα λιβάδι γεμάτο με μαργαρίτες και που αρχικά δέχτηκε την απροθυμία τους να την αφήσουν να ζήσει μαζί τους γιατί ήταν διαφορετική από αυτές.

Θυμίζουμε στα παιδιά την τηλεσυνάντησή μας με τα  παιδιά του Ειδικού Νηπιαγωγείου Γιαννιτσών και όλοι μαζί καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι κάθε πλάσμα της φύσης  έχει το δικαίωμα να είναι διαφορετικό  χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι λιγότερο σημαντικό από τα υπόλοιπα κι ότι όλοι μαζί φτιάχνουμε ένα αρμονικό σύνολο.

Όπως το μικρό ασχημόπαπο… όπως η παπαρούνα …όπως όλα τα παιδιά του κόσμου…

Η κατασκευή σελιδοδεικτών θα μας θυμίζει  αυτές τις δύο παγκόσμιες ημέρες.












Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η χριστουγεννιάτικη γιορτή μας ! Καρυοθραύστης . Τμήμα 5 τμήμα Ένταξης και 4ο Ολοήμερο τμήμα ( Μαργαρίτες και Μαργαριτάκια)

Ο Πυξιδούλης, η Πυξιδούλα - "ΕΓΩ + ΕΣΥ = ΟΜΑΔΑ" (Απίθανα Νηπιάκια - τμήματα 4ο & 6ο)

28η Οκτωβρίου - Σαν Παραμύθι ( Απίθανα Νηπιάκια - τμήματα 4ο & 6ο)