Γιορτή Ταξιαρχών - Πολεμικής Αεροπορίας (Απίθανα Νηπιάκια – τμήματα 4ο & 6ο)

Η Εκκλησία μας στις 8 Νοεμβρίου, γιορτάζει τη Σύναξη των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ, καθώς και των υπολοίπων Αγγελικών Ταγμάτων. Αρχηγοί των Αγγέλων είναι οι Ταξιάρχες Αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ.  Η λέξη «Ταξιάρχες» είναι στρατιωτική και σημαίνει αρχηγοί.

Οι άγγελοι στέλνονται από το Θεό με μορφή ορατή όταν πρόκειται να εκδηλωθεί ή να εκτελεσθεί κάποια μεγάλη θεία θέληση.

Ο Μιχαήλ είναι αυτός που σταμάτησε την ανταρσία των αγγέλων με αρχηγό τον Εωσφόρο που ήταν κι αυτός αρχάγγελος και τους έδιωξε στην κόλαση.

Ο Γαβριήλ είναι αυτός που έφερε που παρουσιάστηκε την ημέρα του Ευαγγελισμού στην Παναγία για να της αναγγείλει τη Γέννηση του Χριστού.

Οι Ταξιάρχες Γαβριήλ και Μιχαήλ είναι οι προστάτες των αεροπόρων. Την ημέρα αυτή γιορτάζει η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.






Παρακολουθήσαμε το βίντεο "ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ ΜΙΧΑΗΛ - το εν Χώναις θαύμα"

"Κάποτε παλιά ζούσε στην ελληνική Μικρά Ασία, ένας πολύ ευγενικός και πλούσιος άνθρωπος. Ήταν όμως πολύ δυστυχισμένος γιατί η μονάκριβη κόρη του από τότε που γεννήθηκε δε μιλούσε. Κάποια στιγμή εμφανίστηκε στον ύπνο του ο Αρχάγγελος Μιχαήλ και του είπε: «Αν θέλεις η κόρη σου να μιλήσει να τη φέρεις στην πηγή μου  να πιει νερό». Μόλις ξύπνησε ο Έλληνας πήγε την κορούλα του στην πηγή και μόλις της έδωσε να πιει νερό το κοριτσάκι μίλησε. Επειδή γιατρεύτηκε η κόρη του, σε εκείνο το μέρος έκτισε ωραιότατο ναό στο όνομα του Αρχιστράτηγου, επάνω στο άγιασμα. 

Μετά 90 χρόνια, ήλθε στο ναό κάποιος ευλαβής ασκητής,  που τον έλεγαν Άρχιππο. Έμεινε υπηρέτης στο ναό και ζούσε ζωή ασκητική και με εγκράτεια. Όταν είδαν αυτό το πράγμα οι ειδωλολάτρες, όρμισαν να σκοτώσουν τον Άρχιππο και να καταστρέψουν το ναό και το άγιασμα. Κοντά στο ναό κυλούσαν δυο ορμητικοί χείμαρροι. Ώθησαν να κάνουν εκτροπή των χειμάρρων, για να παρασύρουν το ναό και να πνίξουν τον Άρχιππο. Όταν τα νερά έφταναν κοντά στο ναό ο Αρχάγγελος Μιχαήλ παρουσιάστηκε στον Άρχιππο και χτύπησε με τη Ρομφαία τη γη και η γη σκίστηκε σε εκείνο το σημείο μέσα στο οποίο διοχετεύτηκε το νερό και ο ναός σώθηκε. Μετά από τη διάσωση του ναού ο Άρχιππος ανέβηκε ψηλά στον ουρανό."

Άγγελοι προστατεύουν το κάθε παιδί παντού και πάντα ακόμη κι όταν οι γονείς του δεν είναι κοντά τους.

«Πέφτω κάνω το σταυρό μου

Άγγελο έχω στο πλευρό μου

Δούλος του Θεού λογιούμαι 

και κανέναν δε φοβούμαι...» 

Μάθαμε την προσευχούλα για να τη λέμε κάθε βράδυ πριν πάμε για ύμνο για να κοιμόμαστε ήρεμα και να βλέπουμε όμορφα όνειρα.

Οι άγγελοι έχουν φτερά και πετούν… ποιος άνθρωπος πέταξε για πρώτη φορά;

Παρακολουθήσαμε το βίντεο με το μύθο του Δαίδαλου και του Ίκαρου

"Ο Ίκαρος και ο πατέρας του Δαίδαλος φυλακίστηκαν από τον Βασιλιά Μίνωα στον Λαβύρινθο, σαν τιμωρία για τη βοήθεια που πρόσφερε ο Δαίδαλος στη βασίλισσα Πασιφάη και στην Αριάδνη, την κόρη του Μίνωα. Ο πολυμήχανος Δαίδαλος όμως κατασκευάζει δύο ζευγάρια φτερά με πούπουλα και κερί, ένα για τον ίδιο και ένα για τον Ίκαρο. Με αυτά ο Ίκαρος και ο Δαίδαλος πέταξαν και δραπέτευσαν από την φυλακή τους… Πριν ξεκινήσει η πτήση ο Δαίδαλος συμβούλεψε τον Ίκαρο να μην πλησιάσει πολύ κοντά στο νερό της θάλασσας αλλά ούτε πολύ ψηλά κοντά στον ήλιο, γιατί θα καταστρέφονταν τα φτερά. Ο Ίκαρος ενώ συμφώνησε από τη χαρά του όμως αψήφησε τις οδηγίες του πατέρα του. Ανέβηκε πολύ ψηλά στον ουρανό, ο ήλιος έλιωσε το κερί, τα φτερά διαλύθηκαν και αυτός έπεσε στη θάλασσα και πνίγηκε. Ο Δαίδαλος άρχισε να τον ψάχνει απεγνωσμένα. Ο Ίκαρος έπεσε κοντά στη Σάμο και το σώμα του ξεβράστηκε σε ένα διπλανό νησάκι, που προς τιμή του ονομάστηκε Ικαρία, και η θάλασσα γύρω από το νησί πήρε το όνομα Ικάριο Πέλαγος."

Εντοπίσαμε στο χάρτη την Αθήνα, την Κρήτη, την Ικαρία και τα Γιαννιτσά.



Γιατί διαλύθηκαν τα φτερά του Ίκαρου;

- Γιατί πλησίασε πολύ κοντά στον ήλιο και έλιωσε το κερί που είχε κολλήσει τα φτερά ο δαίδαλος...

Πείραμα τήξης και πήξης:

Το αναμμένο κερί μας ζεσταίνει... 


όταν το κερί καίγεται, λιώνει...


όταν κρυώσει, παγώνει...




και όταν ξαναζεσταθεί λιώνει και πάλι

Ζωγραφίσαμε εντυπώσεις από το μύθο

Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ (Ταξίαρχος και Αρχιστράτηγος), Προστάτης της Πολεμικής Αεροπορίας.

Κάθε μέρα οι ίκαροί μας δίνουν μάχη πάνω από τα νησιά μας σαν φύλακες Άγγελοί μας! 


Φτιάξαμε τα δικά αεροπλανάκια με χαρτοδιπλωτική









Ο ουρανός γέμισε με τα αεροπλάνα της πολεμικής μας αεροπορίας.

"Σαν το σύννεφο φεύγω πετάω

έχω φίλο τον ήλιο Θεό

με του αγέρα το νέκταρ μεθάω

αγκαλιάζω και γη κι ουρανό..."














Χρόνια πολλά!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η χριστουγεννιάτικη γιορτή μας ! Καρυοθραύστης . Τμήμα 5 τμήμα Ένταξης και 4ο Ολοήμερο τμήμα ( Μαργαρίτες και Μαργαριτάκια)

Ο Πυξιδούλης, η Πυξιδούλα - "ΕΓΩ + ΕΣΥ = ΟΜΑΔΑ" (Απίθανα Νηπιάκια - τμήματα 4ο & 6ο)

28η Οκτωβρίου - Σαν Παραμύθι ( Απίθανα Νηπιάκια - τμήματα 4ο & 6ο)