Τσικνοπέμπτη 2023 – Δρώμενο: Διόνυσος και Αφροδίτη – Απίθανα Νηπιάκια 4ο & 6ο Τμήματα

Η Τσικνοπέμπτη είναι η πιο ξεχωριστή ημέρα της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου (που είναι γνωστή και ως «Κρεατινή»).

Σύμφωνα με το έθιμο, στα σπίτια ψήνουν κρέας στη σχάρα, γεμίζοντας τον αέρα με τη μυρωδιά της «τσίκνας» και με τη μουσική να ακούγεται απ’ άκρη σ’ άκρη…

H Τσικνοπέμπτη αποτελεί, ουσιαστικά, την απαρχή των εκδηλώσεων για την Αποκριά, αφού την επόμενη εβδομάδα ακολουθούν το Καρναβάλι και η Καθαρά Δευτέρα.

Λόγω του τσουχτερού κρύου αλλά και των ιώσεων προτιμήσαμε να τσικνίσουμε φέτος με διαφορετικό τρόπο από τις προηγούμενες χρονιές, με ψητά από το σπίτι. Όλες οι μανούλες ετοίμασαν νοστιμιές για τα παιδάκια μας. Το σχολείο μας από το πρωί "πλημμύρισε" από χαρούμενες φωνούλες ενώ τα γέλια, τα αποκριάτικα τραγούδια και οι "τρελοί" χοροί δημιούργησαν μια όμορφη αποκριάτικη, γιορτινή ατμόσφαιρα. Πεντανόστιμα σουβλάκια, μπιφτεκάκια, λουκάνικα… είχαν την τιμητική τους. Η μυρωδιά της τσίκνας ακόμα και μ' αυτόν τον τρόπο μας "έσπασε τη μύτη" κυριολεκτικά. Το γλέντι "άναψε" για τα καλά. Τσικνιστήκαμε, φάγαμε, χορέψαμε, τραγουδήσαμε… περάσαμε υπέροχα!

Μερικές από τις τσικνονοστιμιές μας:


Στα πλαίσια του σχεδίου δράσης των τμημάτων 4ου & 6ου μας με τίτλο: "Ένα ταξίδι στη μυθολογία με γνώση, περιπέτεια και φαντασία" γιορτάσαμε την τσικνοπέμπτη με ένα δρώμενο από τους θεούς του Ολύμπου, (Διόνυσου & Αφροδίτης). Δημιουργήσαμε τις στολές και τα αξεσουάρ μέρες από πριν και την ημέρα της γιορτής ντυθήκαμε και υποδυθήκαμε τους θεούς.

Πρώτα γνωρίσαμε το θεό Διόνυσο γιατί σύμφωνα με τη μυθολογία οι ελληνικές Απόκριες έχουν τις ρίζες τους στην αρχαία Ελλάδα και συνδέονται άμεσα µε την λατρεία του Θεού Διονύσου, θεού του κρασιού και της ευθυμίας. Οι άνθρωποι μεταμφιέζονταν σε σατύρους ή φορούσαν διάφορες μάσκες και ξεχύνονταν στους δρόμους .Ο Διόνυσος σκοπεύει στην "κάθαρσιν" με την ψυχολογική σημασία και τα μέσα που χρησιμοποιεί για να την πετύχει είναι το κρασί κι ο χορός. Η μανία του χορού οδηγεί κατευθείαν στην απελευθέρωση του ανθρώπου, με τον Διόνυσο να έχει το ρόλο του “Ελευθέριου”  θεού,  του Απελευθερωτή θεού, που οδηγεί τον άνθρωπο να παύει για λίγο να είναι ο εαυτός του και να απολυτρώνεται.

Παρακολουθήσαμε και σαχλιάσαμε το βίντεο με τίτλο: "Θεός Διόνυσος"


Αλλά και το βίντεο με τίτλο: "Ο ΣΕΜΠΑΝΤ ΚΑΙ Ο ΘΕΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΣ [ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ]

"Ο μικρός δεινόσαυρος με την κόκκινη ουρά μαθαίνει για τον Θεό Διόνυσο, τον Θεό του γλεντιού και του κρασιού. Επισκέπτεται το παλάτι των Θεών στον Όλυμπο και ρωτάει τον Θεό Δία ποιο απ' όλα τα παιδιά του αγαπάει περισσότερο.

Μαθαίνει για τους γονείς του Διόνυσου, για την μαμά του την όμορφη Σεμέλη και τον παντοδύναμο πατέρα του τον Θεό Δία. Μαθαίνει για την τραγική ιστορία της μητέρας, που χάθηκε για πάντα μέσα στις φλόγες. Μαθαίνει για την Θεά Ήρα που κυνήγησε με μανία τον Διόνυσο ξεσπώντας πάνω του το μίσος της."

Κατασκευάσαμε τις στολές, τις μάσκες και τα αξεσουάρ του Διόνυσου...











Τα κορίτσια επέλεξαν φυσικά τη θεά της ομορφιάς την Αφροδίτη...

Παρακολουθήσαμε και σχολιάσαμε το βίντεο με τίτλο: "Η Αφροδίτη | Οι Ολύμπιοι Θεοί (ελληνική μυθολογία). Μάθαμε για την ομορφότερη θεά από όλες τις θεές του Ολύμπου.


Κατασκευάσαμε τις στολές, τις μάσκες και τα αξεσουάρ της Αφροδίτης...











Ήρθε η μέρα της γιορτής, της Τσικνοπέμπτης που την περιμέναμε με αγωνία αλλά και πολλή χαρά. Ντυθήκαμε, φορέσαμε τις στολές μας, πήραμε τα αξεσουάρ στα χέρια, βάλαμε τις μάσκες μας και το γλέντι ξεκίνησε με ένα δρώμενο για τον Διόνυσο και την Αφροδίτη.












Όλο το δρώμενο μπορείτε να το δείτε στο παρακάτω βίντεο:

«Θεός Διόνυσος - Βάκχος" Πίνακας του σπουδαίου ζωγράφου, του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ.


Γνωριμία με το ζωγράφο: Θεόφιλο Χατζημιχαήλ:







Ένα βίντεο για τη ζωή του ζωγράφου:


«Βάκχος» - Θεόφιλος Χατζημιχαήλ (1931) Παρατηρούμε με προσοχή τον πίνακα...








Φύλλο εργασίας: "Παρατηρώ, περιγράφω τον πίνακα του Θεόφιλου και προσπαθώ να το ζωγραφίσω".





























Χαρούμενη Τσικνοπέμπτη με πολλές τσικνονοστιμιές, γλέντι, τραγούδι, χορό και τρελή διασκέδαση σε όλους!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η χριστουγεννιάτικη γιορτή μας ! Καρυοθραύστης . Τμήμα 5 τμήμα Ένταξης και 4ο Ολοήμερο τμήμα ( Μαργαρίτες και Μαργαριτάκια)

Ο Πυξιδούλης, η Πυξιδούλα - "ΕΓΩ + ΕΣΥ = ΟΜΑΔΑ" (Απίθανα Νηπιάκια - τμήματα 4ο & 6ο)

28η Οκτωβρίου - Σαν Παραμύθι ( Απίθανα Νηπιάκια - τμήματα 4ο & 6ο)