Χρόνος είναι και γυρίζει - Οι τέσσερις εποχές - Ο μύθος της Περσεφόνης - Απίθανα Νηπιάκια 4ο & 6ο Τμήματα

Χρόνος είναι και κυλάει σαν το γάργαρο νερό, κυλάει, κυλάει και πίσω δε γυρνάει!

Σε μια σειρά, κυκλικά διαδέχονται οι εποχές η μια την άλλη…. από το φθινόπωρο στο χειμώνα, στην άνοιξη και το καλοκαίρι… από τις βροχές στην παγωνιά, στη καταπράσινη φύση και στον λαμπερό ήλιο…


Διαβάσαμε το παραμύθι: "Όλες οι εποχές σε ένα δέντρο"

Μέσα από ένα παιχνίδι ερωτήσεων: "Μαθαίνω τις 4 εποχές του χρόνου" Μάθαμε πολλά για τις 4 εποχές


Συζητήσαμε για τις εποχές. Τις γνωρίσαμε μέσα από φωτογραφικό υλικό που βρήκαμε στο διαδίκτυο και αναφερθήκαμε στα χαρακτηριστικά της κάθε εποχής ξεχωριστά… σ” αυτό μας βοήθησε το παρακάτω video: "Οι 4 εποχές"

Παιχνίδια με τις καρτέλες: Τα παιδιά αναγνώριζαν στον πίνακα των εποχών τα ονόματά τους και τα τοποθετούσαν στη σωστή θέση, στη συνέχεια τους μήνες και τους έβαζαν δίπλα στην κάθε εποχή.











Ζωγραφίσαμε τις 4 εποχές, Σε ένα παράθυρο σχεδιάσαμε και χρωματίσαμε τέσσερα παλαμοδεντράκια...











Σε κάθε παλαμοδεντράκι ζωγραφίσαμε τα χαρακτηριστικά της κάθε εποχής...



Και τέλος γράψαμε τις λέξεις 







Βάλαμε στη μέση ένα βελάκι για να το γυρνάμε κάθε φορά που θα αλλάζει η εποχή.













Κάναμε ένα φύλλο εργασίας: "Αναγνωρίζω τα ονόματα των 4 εποχών, Κολλώ τα αντίστοιχο καρτελάκια στο κουτάκια. Γράφω τις λέξεις από κάτω όπως μπορώ. Χρωματίζω το δέντρο των 4 εποχών"










Και μιας και ασχολούμαστε στο σχέδιο εργασίας μας με τη μυθολογία δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στο μύθο της Περσεφόνης. 

"Σύμφωνα με τη μυθολογία και  το μύθο της Περσεφόνης, ο θεός του Κάτω Κόσμου, Άδης,  άρπαξε την όμορφη Περσεφόνη και την κρατούσε στον Κάτω κόσμο  χωρίς τη θέλησή της επειδή ήταν ερωτευμένος μαζί της. Η μητέρα της η Δήμητρα έπεσε σε μεγάλη θλίψη κι όλα στη γη άρχισαν να μαραίνονται, πάγο σκέπαζε το χώμα και τίποτα δε φύτρωνε.  Τότε ο Δίας που τα έβλεπε όλα αυτά από τον  Όλυμπο δεν του άρεσε καθόλου και ζήτησε από τον Ερμή να φέρει πίσω την Περσεφόνη. Ο Άδης  δέχθηκε να την αφήσει να επιστρέψει στη μητέρα της τη Δήμητρα αλλά πριν την αποχαιρετήσει της έδωσε να φάει μερικούς σπόρους από ρόδι. Οι σπόροι αυτοί ήταν μαγικοί με αποτέλεσμα η Περσεφόνη να δεθεί άρρητα με το βασίλειο του.

Τότε ο Δίας που ήξερε πόσο στενοχωριόταν η Δήμητρα από αυτό εμφανίστηκε μπροστά της και της είπε ότι η Περσεφόνη έπρεπε να γυρίσει πίσω όμως όχι για πάντα, μονάχα για ένα μέρος του χρόνου. Ένα μήνα για κάθε σπόρο που είχε φάει και μετά θα γυρνούσε στη μάνα της.

Μ’ αυτόν τον τρόπο σύμφωνα με τον μύθο έχουμε τις αλλαγές των εποχών. Κάθε χρόνο όταν η Περσεφόνη ετοιμαζόταν να επιστρέψει στον Άδη, η Δήμητρα ένοιωθε τέτοια νοσταλγία που ο αέρας πάγωνε, όλα μαραίνονταν και τα πουλιά έφευγαν και γινόταν ξανά χειμώνας. Όταν η Περσεφόνη επέστρεφε πάνω στη γη σύμφωνα με την υπόσχεση του Δία, η φύση πρασίνιζε, τα λουλούδια άνθιζαν και τα πουλάκια κελαηδούσαν και όλος ο κόσμος ήταν χαρούμενος γιατί για μια ακόμα φορά είχε έρθει η υπέροχη Άνοιξη."

Αναζητήσαμε στο διαδίκτυο το μύθο της Περσεφόνης και παρακολουθήσαμε μέσα από βίντεο την εναλλαγή των εποχών:

Μέσα από ερωτήσεις προσπαθήσαμε να ξαναθυμηθούμε το μύθο

-Τι ήταν η Δήμητρα; Ποια ήταν η κόρη της; Ποιος άρπαξε την κόρη της Δήμητρας; Γιατί την άρπαξε την Περσεφόνη; Πως ένιωσε η Δήμητρα όταν δεν έβρισκε την κόρη της; Τι συνέβη όταν η Δήμητρα στεναχωρήθηκε που έχασε την κόρη της; Ποιος έδωσε τη λύση; Ποια ήταν η λύση που δόθηκε; Ποιες και πόσες είναι οι εποχές του χρόνου;

Κάναμε ένα φύλλο εργασίας: "Ζωγραφίζω τη Δήμητρα με την Περσεφόνη. Πώς ήταν η φύση όταν η Περσεφόνη ήταν με τη μαμά της τη Δήμητρα; Πώς ήταν η φύση όταν η Περσεφόνη ήταν με τον Άδη;"






Ακούσαμε τις 4 εποχές του Antonio Vivaldi κάνοντας παντομίμα σύμφωνα με τη μουσική.





Στη συνέχεια ακούγαμε τη μουσική της κάθε εποχής και προσπαθούσαμε να αναγνωρίσουμε ποια εποχή ακούγαμε κάθε φορά.


Μάθαμε το τραγούδι: "Οι 4 εποχές"

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η χριστουγεννιάτικη γιορτή μας ! Καρυοθραύστης . Τμήμα 5 τμήμα Ένταξης και 4ο Ολοήμερο τμήμα ( Μαργαρίτες και Μαργαριτάκια)

Ο Πυξιδούλης, η Πυξιδούλα - "ΕΓΩ + ΕΣΥ = ΟΜΑΔΑ" (Απίθανα Νηπιάκια - τμήματα 4ο & 6ο)

28η Οκτωβρίου - Σαν Παραμύθι ( Απίθανα Νηπιάκια - τμήματα 4ο & 6ο)