Ο μήνας Φλεβάρης "Καλώς τον μήνα τον κουτσό, τον πιο μικρό από όλους" - Απίθανα Νηπιάκια Τμήματα 4ο & 6ο

Πρώτη μέρα του Φλεβάρη στο σχολείο. Μια χαμογελαστή καλημέρα από τα Απίθανα Νηπιάκια με μια γλυκιά ευχή για καλό κι ευλογημένο μήνα. Μαζευτήκαμε στην παρεούλα και αφού είπαμε τα νέα μας αλλάξαμε στο ημερολόγιο το μήνα μας, την ημέρα, τον καιρό...

3ος μήνας του Χειμώνα, ο Φεβρουάριος και ο τελευταίος μήνας του χειμώνα με τις ανθισμένες αμυγδαλιές που μας προετοιμάζει για την άνοιξη, ο μήνας της Αποκριάς, της χαράς και του γλεντιού. Το όνομά του το πήρε από τη λατινική λέξη februum που σημαίνει καθαρισμός, κάθαρση. Άλλες ελληνικές ονομασίες πέρα από την καθιερωμένη είναι και Φλεβάρης, Κουτσοφλέβαρος,  Κουτσός, Μικρός (γιατί έχει 28 μέρες), Φλιάρης (γιατί είναι ο τελευταίος μήνας του χειμώνα “φλιά = κατώφλι”), Κλαδευτής (γιατί κλαδεύουμε).



Καλωσορίσαμε το μήνα με μια υπέροχη ιστορία της κυρίας Γιολάντας Τσορώνη Γεωργιάδη: με τίτλο: «Ο Γλεντζοφλέβαρος»

Από την περιγραφή του βιβλίου:

Μια ιστορία για τον Κουτσοφλέβαρο, τον μήνα με τα κινητικά προβλήματα, που είναι αναντικατάστατος, χρήσιμος και απολαυστικός. Ένα βιβλίο που προάγει τη συναισθηματική νοημοσύνη, βοηθάει τα παιδιά να μπαίνουν στη θέση των άλλων, να κατανοούν και να αισθάνονται πράγματα με τον ίδιο τρόπο που τα βιώνει ένα άλλο άτομο

«Ο Φλεβάρης είναι πολύ στενοχωρημένος. Οι άνθρωποι χάρισαν στα έντεκα αδέρφια του από τριάντα ή τριάντα μία μέρες, ενώ σε εκείνον μονάχα είκοσι οκτώ. Αισθάνεται μειονεκτικά έτσι κουτσός ανάμεσά τους και αποφασίζει να… φύγει! Και τώρα τι θα γίνει; 

Μπορείτε να το ακούσετε κι εσείς πατώντας επάνω στο βίντεο.


Κάναμε αναδιήγηση της ιστορίας βλέποντας τις εικόνες μόνο για να την ξανά θυμηθούμε, συζητήσαμε και γνωρίσαμε τα καμώματα του Φλεβάρη.

Ζωγραφίσαμε τις εντυπώσεις μας...









Μάθαμε και τραγουδήσαμε το τραγούδι του Φλεβάρη που υπάρχει στο βιβλίο στο ρυθμό του τραγουδιού: "Μήλο μου κόκκινο"

Ο Μήνας Φεβρουάριος στην παράδοση

Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ο Φεβρουάριος μαζί με τα άλλα αδέρφια του, τον Ιανουάριο και το Μάρτιο αποφάσισαν να ενώσουν το κρασί τους σε ένα βαρέλι καθώς η παραγωγή ήταν λιγοστή. Ο Φεβρουάριος όμως τρύπησε το βαρέλι από κάτω χωρίς να ρωτήσει τα αδέρφια του με αποτέλεσμα να πιει όλο το κρασί και να μεθύσει!

Γι” αυτό πολλές φορές δεν ξέρει τι κάνει κι έχει άστατο καιρό … κι όπως λέει χαρακτηριστικά και η παροιμία: «Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει, καλοκαίρι θα μυρίσει! Μα αν τύχει και θυμώσει μες στο χιόνι θα μας χώσει!»

Τα αδέρφια του για να τον τιμωρήσουν για αυτή τη συμπεριφορά, του πήραν ο καθένας από μια μέρα. Έτσι ο Φλεβάρης έγινε Κουτσοφλέβαρος κι έχει μονάχα 28 μέρες. Μόνο κάθε τέσσερα χρόνια παίρνει μια μέρα ακόμη και τότε η χρονιά είναι δίσεκτη. Πολλοί πιστεύουν ότι το δίσεκτο έτος φέρνει κακοτυχία κι έτσι αποφεύγουν να θεμελιώσουν σπίτια ή να παντρευτούν!

Διαβάστε το μύθο παρακάτω που το βρήκαμε στο σύνδεσμο εδώ: https://taniamanesi-kourou.blogspot.com/2014/02/blog-post_3.html?fbclid=IwAR1ioZl6WtOpmB4pcaJw8aDubVYYBxpHIb9J6ord1gjE4VXFUR0WnOaa8vU

 

Μας άρεσε πολύ γι'  αυτό και δραματοποιήσαμε τον μύθο...





Κάποτε ο Γενάρης,  ο Φλεβάρης και ο Μάρτης πήγανε να φροντίσουν το αμπέλι τους…




Τα σκάλισαν, τα πότισαν, τα περιποιήθηκαν και μάζεψαν τα σταφύλια τους...












Επειδή όμως η σοδιά τους ήταν λίγη αποφάσισαν να ενώσουν το κρασί τους σε ένα βαρέλι κάνοντας συμφωνία να πάρει ο καθένας αυτό που του αναλογούσε....












Έτσι όπως ήταν κουρασμένοι, ξάπλωσαν να κοιμηθούν για να ξεκουραστούν...



Ο Φεβρουάριος όμως σηκώθηκε κρυφά από τα αδέρφια του, τρύπησε το βαρέλι από κάτω χωρίς να τους ρωτήσει... 





Ήπιε τόσο κρασί που φούσκωσε η κοιλιά του και άρχισε να κάνει χαζομάρες από το μεθύσι...





Μεθυσμένος και φουσκωμένος ξάπλωσε να κοιμηθεί...


Τα αδέρφια του όταν σηκώθηκαν και είδαν ότι στο βαρέλι δεν υπήρχε στάλα κρασί νεύριασαν μαζί του...













Γι' αυτό θέλησαν να τον τιμωρήσουν γι'  αυτή του την πράξη...του πήραν ο καθένας από μια μέρα. Έτσι ο Φλεβάρης έγινε Κουτσοφλέβαρος κι έχει μονάχα 28 μέρες....




Μόνο κάθε τέσσερα χρόνια παίρνει μια μέρα ακόμη και τότε η χρονιά είναι δίσεκτη. Πολλοί πιστεύουν ότι το δίσεκτο έτος φέρνει κακοτυχία κι έτσι αποφεύγουν να θεμελιώσουν σπίτια ή να παντρευτούν.

Στη συνέχεια διαβάσαμε την πολύ όμορφη ιστορία της Λότη Πέτροβιτς Ανδριτσοπούλου: «Τα παιχνίδια του Φλεβάρη» από το βιβλίο "Τα παιδιά του Χειμώνα" οι συγκεκριμένες ιστορίες αρέσουν πολύ στα παιδιά μας.

Σύμφωνα με την ιστορία που μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ "Τα παιχνίδια του Φλεβάρη", ο Φλεβάρης όταν γεννήθηκε ήταν λίγο κουτσός. Κανείς δεν είχε προσέξει στην αρχή αυτήν την ιδιαιτερότητά του. Όταν το παρατήρησε ο πατέρας του, ο Χειμώνας έτρεξε και φώναξε τον πατέρα του, τον Χρόνο που ήταν και  ο καλύτερος γιατρός. Ο παππούς, ο Χρόνος ωστόσο βλέποντας την ιδιαιτερότητα του Φλεβάρη τους καθησύχασε λέγοντάς τους πως "ο Φλεβάρης μπορεί να είναι λίγο κουτσός, αλλά δε θ΄  αργήσει να μάθει να περπατάει. Κι αν δεν μπορέσει να τρέξει όσο οι άλλοι, ε, δεν πειράζει… Έχει άλλα χαρίσματα.  Γεννήθηκε για να κάνει τον κόσμο να χαίρεται και τα παιχνίδια που θα παίζει θα είναι αλλιώτικα...."

Εργαστήκαμε σε ζευγαράκια, εικονογραφήσαμε την ιστορία και φτιάξαμε το δικό μας παραμύθι.

Το τραγούδι του Φλεβάρη:

"Καλώς τον μήνα, τον κουτσό, τον πιο μικρό απ' όλους!"

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η χριστουγεννιάτικη γιορτή μας ! Καρυοθραύστης . Τμήμα 5 τμήμα Ένταξης και 4ο Ολοήμερο τμήμα ( Μαργαρίτες και Μαργαριτάκια)

Ο Πυξιδούλης, η Πυξιδούλα - "ΕΓΩ + ΕΣΥ = ΟΜΑΔΑ" (Απίθανα Νηπιάκια - τμήματα 4ο & 6ο)

28η Οκτωβρίου - Σαν Παραμύθι ( Απίθανα Νηπιάκια - τμήματα 4ο & 6ο)