Ψωμί , Παιδεία, Ελευθερία! 17 Νοεμβρίου. Ημέρα μνήμης. Τμήμα 5, τμήμα Ένταξης και 4ο Ολοήμερο τμήμα. ( Μαργαρίτες και Μαργαριτάκια)

 

Ο εορτασμός της 17 Νοέμβρη είναι για το νηπιαγωγείο μια θαυμάσια ευκαιρία για να προσεγγίσουν τα παιδιά τις έννοιες της δημοκρατίας και της δικτατορίας.
Η εξιστόρηση των γεγονότων και η παρακολούθηση σχετικών με την ημέρα βίντεο είναι λογικό να γεννήσουν κάποια “γιατί” στα παιδιά.

Βέβαια είναι πολύ δύσκολο να εξηγήσεις τον ανθρώπινο παραλογισμό σε τόσο μικρά παιδιά όμως είναι αναγκαίο να τους εξηγήσεις τις διαφορές που υπάρχουν σε κάθε κατάσταση ώστε να είναι αναγνωρίσιμες μελλοντικά.

Η αφορμή για συζήτηση δίνεται με την βοήθεια  του παραμυθιού  « Τενεκεδούπολη» της Ευγενίας Φακίνου , που το παίξαμε και στο κουκλοθέατρο, κα του παραμυθιού της Εύης Καρέλλα  « Ο κύριος Δήμος και ο κύριος Τυράννης».

Πλούσιο φωτογραφικό υλικό  και βίντεο της εποχής  μας βοήθησαν να αντιληφθούμε , όσο αυτό είναι δυνατόν, το κλίμα της εποχής και το κακό που κάνει στις ανθρώπινες ζωές η φίμωση του λόγου και ο περιορισμός των ελευθεριών του ατόμου.

Δημιουργούμε σε ομαδικό επίπεδο αφίσα του Πολυτεχνείου της εποχής εκείνης .

Για να θυμόμαστε την ξεχωριστή εκείνη μέρα φτιάχνουμε ατομική κάρτα στην οποία από την μία πλευρά σαν άλλοι διαδηλωτές φωνάζουμε το ιστορικό  σύνθημα των φοιτητών του Πολυτεχνείου: « Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία» και  από την άλλη πλευρά ζωγραφίζουμε το Πολυτεχνείο .















 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η χριστουγεννιάτικη γιορτή μας ! Καρυοθραύστης . Τμήμα 5 τμήμα Ένταξης και 4ο Ολοήμερο τμήμα ( Μαργαρίτες και Μαργαριτάκια)

Ο Πυξιδούλης, η Πυξιδούλα - "ΕΓΩ + ΕΣΥ = ΟΜΑΔΑ" (Απίθανα Νηπιάκια - τμήματα 4ο & 6ο)

28η Οκτωβρίου - Σαν Παραμύθι ( Απίθανα Νηπιάκια - τμήματα 4ο & 6ο)