Καλωσορίζουμε το νέο χρόνο... 2023 - Κοπή Βασιλόπιτας - Απίθανα Νηπιάκια 4ο & 6ο Τμήματα

Επιστροφή στο σχολείο μας και πάλι μετά από τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές. Ξεκουραστήκαμε αρκετά, και επιστρέψαμε ανανεωμένοι  στο σχολείο με φωτεινά χαμόγελα, ζεστές αγκαλίτσες, φιλάκια και πολλές πολλές ευχούλες! Είχαμε να πούμε πολλά...

Η παρεούλα μας και πάλι "πλημμύρισε" από χαρούμενες φωνούλες. Κουβεντιάσαμε, ανταλλάξαμε τρυφερές ευχές και για να μας πάει καλά η χρονιά κόψαμε τις δικές μας βασιλόπιτες που φτιάξαμε.

Αφού πρώτα όμως τις στολίσαμε...




Μετά την αλλαγή του χρόνου στις 12:00 τα μεσάνυχτα, σβήνουν τα φώτα και μετά ένα λεπτό ξανά ανάβουν ευχόμενοι και αντευχόμενοι όλοι "χρόνια πολλά" και "ευτυχισμένο το νέο έτος".

Η Βασιλόπιτα στο τραπέζι και ο νοικοκύρης αφού την σταυρώσει με το μαχαίρι τρεις φορές αρχίζει να τη κόβει σε τριγωνικά κομμάτια… της οικογένειας ή φίλων και συγγενών με πρώτο κομμάτι του σπιτιού (ή του Χριστού της Παναγίας και του Άι Βασίλη…

Το έθιμο της Βασιλόπιτας

Κατά την θρησκευτική λοιπόν παράδοση κάποτε στη Καισαρεία της Καππαδοκίας στη Μικρά Ασία που δεσπότης  ήταν ο Μέγας Βασίλειος ήλθε να την καταλάβει ο Έπαρχος της Καππαδοκίας με πρόθεση να τη λεηλατήσει. Τότε ο Μέγας Βασίλειος ζήτησε από τους ανθρώπους της πόλης του να μαζέψουν ότι χρυσαφικά μπορούσαν προκειμένου να τα παραδώσει ως “λύτρα” στον  κατακτητή. Όταν ήρθε να παραλάβει τα χρυσαφικά ο κατακτητής έγινε θαύμα και ο Άγιος Μερκούριος με πλήθος Αγγέλων απομάκρυνε τον στρατό του. Προκειμένου όμως ο Μέγας Βασίλειος να επιστρέψει τα χρυσαφικά  μη γνωρίζοντας σε ποιόν ανήκει τι, έδωσε εντολή να ζυμώσουν μικρά ψωμάκια στα οποία  τοποθέτησε μέσα χρυσαφικά  και τα μοίρασε  στους κατοίκους την επομένη του εκκλησιασμού. Το γεγονός αυτό έφερε μεγάλη  και από τότε συνεχίσθηκε η παράδοση αυτή την ημέρα της γιορτής του Αγίου και Μεγάλου Βασιλείου να κόβουμε βασιλόπιτα.

Διαβάσαμε την ιστορία...

και την ακούσαμε...

Έφτασε η ώρα σύμφωνα με το έθιμο της κοπής της βασιλόπιτας. 


Μία για το 4ο τμήμα και μία για το 6ο τμήμα.

Η κυρία Στέλλα κόβει τη βασιλόπιτα του 6ου τμήματος



Η κυρία Σταυρούλα κόβει τη βασιλόπιτα του 4ου τμήματος.







Όλοι πήραμε το κομμάτι μας και άρχισε το ψάξιμο...















"Πούντο πούντο το φλουράκι..."


και οι τυχεροί της χρονιάς!




Μεταξύ των εθίμων του εορτασμού της Πρωτοχρονιάς συμπεριλαμβάνονται και διάφορα αντικείμενα που ανταλλάσσονται μεταξύ συγγενών και φίλων τα λεγόμενα γούρια.

“ένα γούρι για το νέο χρόνο” για ευτυχία, υγεία, αγάπη, επιτυχία, ευημερία,

Τα δικά μας γούρια φέτος μας τα έφτιαξε με πολύ μεράκι και μας τα χάρισε η αδερφή της κυρίας Στέλλας, η κυρία Νατάσα Μπάρμπα. Κυρία Νατάσα σε ευχαριστούμε θερμά μέσα από την καρδιά μας για τα μοναδικά χειροποίητα γουράκια.










Παίξαμε με τους αριθμούς σχηματίζοντας το 2023 και σε φύλλο εργασίας το αναγνωρίσαμε, το κυκλώσαμε και το γράψαμε.







Και με ένα τραγούδι αποχαιρετήσαμε τον παλιό χρόνο και υποδεχτήκαμε το νέο χρόνο!

Πάει ο παλιός ο χρόνος 

ας γιορτάσουμε παιδιά 

και του χωρισμού ο πόνος 

ας κοιμάται στην καρδιά.


Καλή χρονιά χρόνια πολλά 

καλή χρονιά χρόνια πολλά 

Χαρούμενη, χρυσή Πρωτοχρονιά !

Καλή χρονιά και του χρόνου!!!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η χριστουγεννιάτικη γιορτή μας ! Καρυοθραύστης . Τμήμα 5 τμήμα Ένταξης και 4ο Ολοήμερο τμήμα ( Μαργαρίτες και Μαργαριτάκια)

Ο Πυξιδούλης, η Πυξιδούλα - "ΕΓΩ + ΕΣΥ = ΟΜΑΔΑ" (Απίθανα Νηπιάκια - τμήματα 4ο & 6ο)

28η Οκτωβρίου - Σαν Παραμύθι ( Απίθανα Νηπιάκια - τμήματα 4ο & 6ο)